Pages

Subscribe:

Amenajari dormitoare


Sfaturi pentru amenajari dormitoare

Ce e dormitorul? Incaperea in care te simti cel mai relaxat, in care nu te simti vulnerabil de loc - altfel cum ai mai indrazni sa te dezbraci - este ultimul lucru pe care-l vezi inainte de a adormi, si primul, dimineata cand te trezesti. De aceea e normal, si de dorit sa fie dupa propriul gust si propria placere... Uite asa ajunge dormitorul sa fie locul care te reprezinta cel mai mult, pe tine, cel din interior. Si pentru ca s-ar putea sa-l imparti, temporar sau permanent, pentru o impresie total pozitiva.
O treime din viata omul o petrece dormind. De aceea, amenajarea dormitorului necesita o atentie mai mare decat s-ar crede.
Felul in care ne odihnim poate avea o influenta hotaratoare asupra vietii noastre cotidiene, asupra activitatilor pe care le desfasuram si asupra dispozitiei noastre de fiecare zi.
Ideal este ca dormitorul matrimonial sa fie in directa legatura cu baia si dresingul. Orientarea dormitorului este si ea importanta. Pozitionarea cea mai buna pentru dormitoare este spre Est.
Pozitionarea ferestrelor.
Dupa principiile bio-arhitecturii, ferestrele ar trebui pozitionate pe latura de est, cu patul paralel de preferat cu capul catre nord, astfel incat sa aiba o buna vizibilitate catre exterior si o buna insorire pe timp de zi. Insa acestea sunt probleme de proiectare a spatiului, care de multe ori nu depind de noi si nu suporta modificari in cazul celor care locuiesc in apartamente la bloc.
Un sistem bun de controlare a razelor solare este indispensabil unui dormitor. Aerisirea, incalzirea reglabila, izolarea fonica si termica sunt si ele considerenta care trebuie luate in calcul in conceperea acestui ambient.



La decorarea dormitoarelor trebuie sa ai in vedere crearea unei atmosfere confortabile si linistite. Evita culorile tari deoarece acestea nu induc somnul. Foloseste culori neutre, pastelate si calde.
Alege prima data materialele pe care le vei folosi la decorarea camerei (texturi, culori) si apoi asorteaza culoarea peretilor cu ele, apoi poti alege mobilierul care se potriveste cu peretii si materialele folosite.
Pentru decorarea peretilor nu este nevoie de tablouri pretentioase, poti folosi orice afis sau poza pe care sa o inramezi si sa dai o nota de originalitate dormitorului tau.
Nu uita de spatiile de depozitare pentru a evita dezordinea care poata sa apara in timp in dormitor. Astfel vei avea un dormitor curat si ordonat.
Foloseste podele calde in dormitor, cum ar fi parchet sau mocheta. Nu folosi placi ceramice, marmura sau alte materiale reci, e neplacut ca atunci cand te dai jos din pat sa calci pe o podea rece. Daca ai deja o podea din materiale reci, foloseste covorase in zonele de langa pat.
Este recomandabil sa folosesti pentru cuvertura si draperii materiale similare ca design si culoare. Camera va avea un aspect desosebit si unitar.
In camerele mici este recomandabil sa folosesti oglinzi pentru senzatia de spatiu.
Pentru cei care vor sa doarma mai mult peste zi si vor sa pastreze camera mai intunecata, nu folositi draperii foarte inchise la culoare in combinatie cu pereti cu nuante deschise, contrastul e prea puternic. E recomandabil sa folosesti o nuanta putin mai inchisa pentru pereti si draperii de culoare mai deschisa, estompand astfel contrastul dintre ele. Ca alternativa, poti folosi doua randuri de draperii in loc de una foarte inchisa.
Pe langa lampa din centrul plafonului, foloseste si veioze, spoturi si lumini ascendente. Acestea creeza jocuri de lumini si iti permit sa iluminezi camera in functie de dispozitie.
Tinand cont de faptul ca o treime din viata o petreci in pat, nu fa rabat la materialele pentru saltele, perne si cearceafuri, iti vor face somnul mai placut.
Dormitorul este spatiul tau privat si acesta trebuie sa fie locul cel mai relaxant din casa, reflectand stilul si personalitatea ta.

Culoarea

E bine stiut ca starea de spirit poate fi puternic, daca nu definitiv, influentata de culoare. La fel si dimensiunile. Sa nu intelegi gresit! Nu se schimba spatiul, doar modul de a-l percepe. Lungimea, latimea si chiar inaltimea unei incaperi poate fi "manipulata" prin culoare si lumina. Lumina pune accentul pe anumite zone sau, din contra, le estompeaza. De exemplu, camerele intunecate par mai mici decat sunt de fapt, sau mai inguste...

Culorile luminoase, vesele, largesc spatiul si chiar mobilierul. Cu cat zonele deschise la culoare sunt mai mari, cu atat incaperea sau obiectul - patul, dulapul, covorul - par mai mari.

La extreme, un dormitor complet alb, sau... negru, poate fi extrem de elegant. Dar trebuie multa, multa grija! Usor poti trece granita catre un look antiseptic, gen spital, sau funerar, gen cavou... Dar sa nu ne intristam! Nuantele de portocaliu, de fuchsia, rosu-purpura - nu prea mult, sau in combinatii domolitoare, ca sa nu-ti creeze o stare de agitatie nechemata - pentru finisajele mobilierului, tonuri in covor, asternuturi, tapet chiar, dau incaperii euforii tropicale.

Un dormitor trendy, la culoare mai ales, ar trebui sa varieze nuantele de beige, ivory (crem - ecru), grej, cafea-cu-lapte, caramel etc. Sa zicem cappuccino: este foarte stilat, arata bine in satinuri si texturi lucioase, combinate cu nuante cremoase, cu texturi de tricot, bob de orez, sau grele si calduroase. Orice culoare derivata din cafea este binevenita.

Poti adopta si o explozie de culori, mai ales daca ai un dormitor bine luminat natural si destept luminat artificial. Nu le amesteca oricum! Iti recomandam combinatii studiate si verificate: made in India sau made in Marroco. Stilul Bollywood este foarte apreciat. Si nu e kitsch! Combina tonurile calde de rosu - cardamon, chilli, pan, adica toate nuantele spicy, cu galben-auriu, bronz, mov, orange si chiar multamintitul fuchsia.

Cat priveste varianta araba, acolo culorile sunt mai putin tari, nuantele sunt mai profunde si mai senzuale, si capata valoare din material: voaluri translucide, matase grea cu borduri contrastante, organza... Ori plutesc, ori cad in falduri grele, dar sigur ispitesc atingerea.

Draperiile pentru dormitor

Inainte de a cumpara draperiile trebuie sa va ganditi daca doriti o draperie practica sau una moderna. Puteti obtine ambele aspecte insa de cele mai multe ori veti fi nevoiti sa alegeti intre acestea doua. De exemplu daca va doriti pentru dormitor o draperie usoara si subtire prin care sa patrunda cu usurinta aerul puteti alege o draperie transparenta cu model de culoare inchisa imprimat pe aceasta astfel incat in timpul noptii sa va bucurati de intuneric si intimitate.

 Mobilier de dormitor

Patul este cea mai importanta piesa de mobilier din camera: acesta trebuie sa aiba dimensiuni potrivite marimii dormitorului, incercati sa evitati achizitionarea unui pat prea mare. Un plus il reprezinta prezenta pernelor fine din casmir sau matase, fara de care un dormitor nu poate fi cu adevarat romantic.
Iluminatul local, decorativ, este utilizat adesea intr-un dormitor romantic iar lampile si veiozele au un rol estetic deosebit mai ales daca se potrivesc cu imaginea generala a camerei si cu piesele de mobilier alese.
Un covor moale si pufos contribuie si el la efectul general de confort, fiind o placere sa umblii descult. Atunci cand vrei sa te bucuri de un moment intim alaturi de persoana iubita, tine minte ca sunetele si parfumurile sunt cele care realizeaza cu adevarat atmosfera. Uleiurile si lumanarile parfumate nu trebuie sa lipseasca din “arsenalul” tau; acestea te ajuta sa te relaxezi, sa te simti cu adevarat liber.