Pages

Subscribe:

Gazon de gradina

Pregatirea terenului 
Gazonul da un aspect ingrijit gradinii voastre. Iar dupa ce se planteaza, intretinerea lui este foarte usoara.In cazul ideal, pregatirea pamantului pentru plantarea gazonului se face toamna. Daca suprafata pe care doriti sa plantati gazonul este prea batatorita, va trebui sa-l sapati. Astfel, pamantul va "respira" in voie, iar zapada care va cadea pe el il va face numai bun pentru plantarea gazonului.
Daca suprafata pe care doriti sa plantati gazonul este pietruita, cel mai bine ar fi sa imprastiati un strat de 10 cm. de pamant. Pamantul puteti sa-l amestecati si cu nisip, deoarece gazonul iubeste pamantul nisipos.

Tipuri de gazon
Cel mai des folosite in gradinile si parcurile din România sunt câteva specii de graminee perene dintre care amintim: iarba câmpului (Argostis tenuis), paisul rosu (Festuca rubra), iarba de gazon (Lolium perenne), trifoiul alb (Trifolium repens), firuta (Poa pratensis) si timoftica (Phleum pratense).
Alegerea gazonului se face in functie de doua mari criterii: scopul de care vorbeam mai sus si care impune tipul de iarba, mai rezistent sau mai sensibil si cât de insorit si uscat este locul pe care dorim sa semanam. Daca terenul este expus in plin soare, neumbrit de copaci sau cladiri, iar clima este uscata vara si destul de saraca in precipitatii iarna, atunci raigrasul englezesc (iarba de gazon) trebuie sa fie predominanta in amestecul de iarba (peste 50%), pentru ca este cea mai rezistenta la uscaciune. Paisul rosu este recomandat a fi folosit in proportie mai mare la terenuri uscate dar si umbrite, in combinatie cu iarba de gazon si firuta.
Daca zona este umeda si cu precipitatii abundente, atunci firuta trebuie sa compuna gazonul in proportie de peste 80%, pentru ca se dezvolta foarte bine in plin soare si are nevoie de mai mare umiditate. Daca terenul este umbrit, paisul rosu sa fie predominant. Oricum ar fi terenul, este foarte important ca pamântul sa fie bogat in humus, pentru a asigura un aspect vesnic verde gazonului.

Plantarea gazonului
Plantarea gazonului se face primavara devreme. Daca pamantul a fost sapat toamna si e destul de aerisit trebuie doar sa imprastiati bine samanta peste sol. Apoi udati abundent.
Pentru a fi siguri ca va prinde radacina usor, peste gazonul proaspat semanat aruncati un strat subtire de nisip. Gazonul va incolti dupa 10 zile.
Copiii sau animalele de casa ar trebui sa nu se joace pe iarba proaspat semanata pentru a nu o distruge.
Este foarte important sa aveti grija ca gazonul sa fie umed tot timpul pana ce semintele germineaza, ceea ce in unele cazuri poate dura pana la 3 saptamani. De asemenea, sa nu tundeti iarba pana ce aceasta nu atinge aproximativ o inaltime de 7 cm. Iar dupa ce ati facut asta este important sa o curatati si sa o pregatiti pentru sezonul de vara.
Daca observati goluri in suprafata plantata, puteti sa mai semanati gazon. De asemenea, si pentru uniformizarea gazonului puteti planta suplimentar gazon.

Intretinerea gazonului
Este mai bine sa-l udati foarte bine o data pe saptamana decat sa-l udati de 3-4 ori pe saptamana. Mai bine o data si bine. Cel mai bine este sa-l udati dimineata devreme, apa ajungand sa atinga 2 cm peste gazon. Asa il veti pastra umed toata saptamana.


Fertilizarea gazonului
Cel mai bun sezon pentru fertilizare(cu ingrasamant) este toamna. Puneti ingrasamant doar de doua ori atunci.
Nu va ingrijorati gandindu-va ca pamantul vostru nu este hranit suficient. De fiecare data cand tundeti iarba, ii dati de fapt pamantului nitrogen, care este cel mai organic ingrasamant pe care il puteti da.

Iarba salbatica parfum si sanatate
Osuprafaţă cu iarbă aspră, plină cu flori de câmp multicolore, este o idee atractivă. Arată bine vara, poate ajuta Ia păstrarea speciilor de floră sălbatică ameninţate şi este benefică pentru o gamă largă de insecte şi animale. Insă, gazoanele cu flori sălbatice nu sunt deosebit de atrăgătoare iarna şi nu sunt foarte practice pentru călcat sau şezut, astfel că sunt mai potrivite pentru porţiunile mici şi izolate de grădină.
Crearea unei pajişti cu flori sălbatice

O pajişte cu flori sălbatice nu trebuie privită ca pe o opţiune care necesită o îngrijire redusă, deoarece aceasta nece­sită o cantitate semnificativă de muncă, pentru a se fixa şi menţine. Puteţi începe fie de la zero, sădind seminţe de flori sălbatice, fie puteţi transforma un gazon existent.
• Sădirea seminţelor Pentru ca florile sălbatice să poată concura cu succes cu iarba, fertilitatea solului trebuie să fie scăzută. S-ar putea să trebuiască să înlă­turaţi un strat de sol fertil pentru a rea­liza acest lucru. Pregătiţi solul ca şi atunci când semănaţi un gazon  nu folosiţi fertilizator. înlă­turaţi buruienile perene, deoarece ele nu sunt nişte specii dorite. După ce aţi pre­gătit solul, lăsaţi seminţele de buruieni să încolţească şi trataţi-le cu o soluţie potrivită împotriva buruienilor, cum ar fi glifosatul. Cea mai bună perioadă
Accesul pe pajiste cărare cu iarbă cosită în jurul pajiştii îm­bunătăţeşte calea de acces, aducând florile şi iarba la îndemână.
pentm semănat este toamna, deşi primă­vara este de asemenea o perioadă potri­vită. Răspândiţi seminţele cu mâna şi greblaţi terenul, ca ele să intre în sol.
• Cosirea Cosiţi pajiştile semănate toam­na, primăvara sau la începutul verii, du­pă semănături, tăindu-le la o dimensiune de 5-8 cm. Dacă plantele anuale precum albăstreaua, neghina, gălbenelele şi ma­cii au fost incluse în amestecul de se­minţe, cosiţi pajiştea la minimum 8 cm, nu mai târziu de mijlocul primăverii, pentm a evita pierderea florilor.
Pajiştile semănate primăvara care nu conţin specii anuale pot fi cosite la şase săptămâni după semănare, sau atunci când au atins o lungime de cel puţin 10 cm; amestecurile semănate primăva­ra, care conţin flori anuale, nu trebuie cosite decât după ce au înflorit şi şi-au scuturat seminţele.

Cosiţi din nou toamna după semănare,
tăind pajiştea la o înălţime de 5 cm şi înlăturând bucăţile tăiate. Apoi, cosiţi pajiştea de două ori pe an, la începutul sau mijlocul primăverii, tăind-o la 5-8 cm, şi la mijlocul toamnei, tăind-o la 5 cm şi înlăturând bucăţile tăiate.
• Acoperirea unui gazon Seminţele de flori sălbatice nu vor încolţi cu succes pe un gazon existent, astfel că pentru a crea o pajişte trebuie să creşteţi sau să cumpăraţi nişte răsaduri sau nişte flori sălbatice crescute în ghiveci, pentru a le semăna pe gazon.
în anul de dinaintea transformării, nu fertilizaţi gazonul şi adunaţi iarba tăiată după fiecare cosire, pentru a reduce fer­tilitatea solului. Fixaţi plantele sau răsa­durile pe gazon toamna sau primăvara, sădindu-le la o distanţă de 15-30 cm, în funcţie de specie. Stabiliţi un regim de cosire de două ori pe an, primăvara şi toamna.